Lite tips och skötselråd för dina ÄKTA SMYCKEN

Guld- och silversmycken är tåliga men samtliga äkta metaller kan reagera på till exempel klor och saltvatten. Vill man skydda sina smycken så kan det därför vara bra att avlägsna dessa inför bad i hav och bassäng. 
925 Sterling Silver

925 Sterling Silver är en legering bestående av 92,5 % silver och resten är koppar och undantagsvis zink.

*Silversmycken rengörs med silverputs eller silverdipp. Beroende på vad vår hud utsöndrar så oxiderar silver olika snabbt. Kolla på produkten att den är till för just 925 Sterling Silver. Använd tillsammans med en mjuk trasa.

Guld

Värdet på guldet bestäms av guldhalten. Finhalten i 9 karat Guld är 375 tusendelar, vilket betyder att det består till 37,5 % av guld. Då du inte använder dina guldsmycken så bör de förvaras i en mjuk fodrad ask eller i en plastpåse. Då minskas den dagliga exponeringen och smycket behåller sin vackra lyster längre. 

*Normalt sett så missfärgas inte guld men kan behöva rengöras. Ett vanligt diskmedel fungerar bra som rengöring. Använd diskmedlet ihop med en mjuk tandborste. Kom bara ihåg att vara försiktig om det är ett smycke som har stenar! Skölj av och torka med en mjuk trasa.

Rödguld

Färgen uppstår då guld legeras med koppar och vanligen en mindre del silver, möjligtvis också annan metall. Ju mer koppar det finns i legeringen desto rödare blir slutresultatet. Koppar ökar också materialets hållfasthet och användbarhet.

Fakta om Cubic Zirkon

Cubic Zirkon är en syntetisk ädelsten som tillverkas i laboratorie och den är alltså inte skapad av naturen. Den har en låg kostnad, lång hållbarhet och är visuellt ganska lik diamant och har blivit en rejält stor konkurrent till den genom åren. Cubic Zirkon används oftast i silversmycken men även i vissa guldsmycken och smycken av andra material. 

När det gäller hårdhet på stenar så anges det i en skala som kallas Moh´s skala. Det är en skala mellan 0-10 där diamant är den hårdaste som finns. En Cubic Zirkon har ca 8 i hårdhet. Diamanter passar bra att ha i de smycken som används dagligen till exempel i ringar, medan Cubic Zirkoner kan gå sönder om de används för ofta och varje dag. Trots detta så är risken inte så stor att den går sönder, men det gäller att vara försiktig ändå och ta hand om och vårda sina smycken. Då kan man ju njuta av dem längre!